Fõoldal

A Gõzgép eredete

Gõzgépmodell tervrajzok

Kazánmodell építése

A Titanic története

Titanic tervrajz

Kazánmodell építése

Mégmielõtt nekiállnánk gõzgépmodellünk üzemeltetésének, elõször is egy kazánra lesz szükségünk. A kazán feladata, hogy vízbõl hõenergia segítségével gõzt állítson elõ, melyet a gõzgép mechanikai munkává alakít. A gõzgépünk teljesítménye jelentõs mértékben függ kazánunk teljesítményétõl. Egy olyan megbízható rendszert kell kiépítenünk, amely a tõlünk 200 méterre lévõ hajóban üzembiztosan, és zavartalanul mûködik. Céljainknak legmegfelelõbb, ha belsõ lángcsöves kazánt készítünk. A lángcsõben keresztcsövekkel növelhetjük a fûtõfelületet, ezzel mégnagyobb hatásfokot érhetünk el.
A kazán építését az anyagbeszerzéssel kezdjük. A kazán alapanyaga réz legyen, mivel ez az anyag felel meg leginkább a gõzrendszereknél lvéõ elvárásoknak.


A következõ táblázat a szükséges anyagok listáját mutatja:
ø64mmX160mmrézcs
õ
ø28mmX190mmrézcsõ
ø10mmX400mmrézcsõ
ø10mmX50mmtömörréz
22mmcsõvégzárókupak
1mm#rézlemez


A szükséges szerszámok, szerszámgépek:


- Elõrajzoló eszközök: karctû, derékszög, körzõ, pontozó, tolómérõ
- fúrószárak: 2mm, 3mm, 5mm, 7mm, 8mm, 10mm, 24mm*, 28mm*
- oszlopos fúrógép
- esztergagép
- reszelõ, fûrész., lemezvágó olló, csiszolópapír, fogó
- nagyteljesítményû forrasztópáka (gázos)
- ezüst forrasztópálca vagy valamilyen foszfor tartlmú réz pálca, mindenképp 800° feletti forrasztási hõmérséklet
- Folyasztószer (pl.: Borax)
- Samott tégla

* Amennyiben van lehetõségünk CNC használatára, ezzel készítsük el a nagyobb furatokat, valamin ezzel vágjuk ki a kazán fenéklemezeit.

A kazán tervrajzainak letöltéséhez kattints ide!

/A rajzok kitömörítéséhez winrar program szükséges!/


A kazán elkészítését a palást elkészítésével kezdjünk. Elsõ lépésként vágjuk le a palástot a megfelelõ hosszra, majd rajzoljuk fel és pontozzunk be a furatok helyét. Még mielõtt bármilyen munkafolyamatba kezdünk, a csõ belsejébe eszetrgáljunk egy bele illeszkedõ fát, ez nagyon fontos, ha nem akarunk selejtet gyártani. Jöhet a fúrás! A 24-es furatot 7-es fúróval elõfúrjuk! Ügyeljünk a munkadarab helyes lerögzítésére! ha a kazánpalást készen van, jöhet a lángcsõ. Itt is nagyon fontos, hogy a furatok nagyon pontosan legyenek felrajzolva, és itt is esztergáljunk egy fát a csõ belsejébe. Pontozás után elõfúrást 3-as fúróval végezzük. a furatokat sorjázzuk le, majd ha megvan, vágjuk le a keresztcsöveket. Csiszoljuk meg a csöveket, hogy tökéletesebb legyen a forrasztás, majd illesszük bele a lángcsõbe, és az egészet tegyük rá egy samottéglára majd azon az illesztéseknél forrasszuk be. A kazán fenéklemezei: rajzoljuk fel a kört a lemezre, majd ollóval vágjuk ki! Fontos, hogy akkora kört vágjunk ki, mint a kazánpalást belsõ átmérõje, ezért azt mérjük le! A furatot 9-es fúróval fúrjuk elõ.
Ezután már csak a biztonsági szelep, a csatlakozócsõ, és a betöltõ nyílás kiesztergálása van hátra. Ha ez megvan, elvégezzük a hátramaradt forrasztásokat és készen is van a kazánmodellünk.


A kazánépítés folyamán rendelkezni kell bizonyos technikai háttérrel. Fontos, hogy csak abban az esetben álljunk neki egy modell elkészítéséhez, ha rendelkezésünkre állnak a gépek és a szaktudás, s ez vonatkozik a kazán üzemeletetésésére is. Ezek a kicsi berendezések is nagyon súlyos égési sérüléseket tudnak okozni, ezért legyünk mindig nagyon körültekintõek!